Se tudi vam dogaja, da ste za nek določen cilj na začetku res zelo motivirani, si rečete: ‘To je to, to bom naredil/-a in dosegl/-a’, potem pa vas nekje na sredini ali pa celo prej ta motiviranost čisto mine, vam pa ni jasno, kaj oziroma kako je do tega sploh prišlo?

Če vzamemo kot primer »summer body project«, ki si ga je zagotovo že večina od nas zadala, če ne drugega, vsaj z novoletno zaobljubo, ki se ponavadi glasi: ‘To leto bo moje’, ‘To poletje bom pa fit’, ‘Januarja začnem in do poletja sem drug človek’, ‘Od jutri naprej ne jem več sladkega’ …

Ko pričnemo neko transformacijo, je po navadi edini razlog za pričetek naša motiviranost, ki je na začetku v najvišji fazi, saj so naši cilji povsem jasni in že imamo neko jasno sliko o tem, kakšno postavo želimo imeti. Takšna faza motiviranosti za večino redko traja, saj ste čez nekaj dni oziroma tednov spet na stari poti. Sprašujete se, kako je možno, da ste izgubili vso to motivacijo, ki ste jo nedolgo nazaj še imeli. Začnete se spraševati, ali je to res za vas, ali boste sploh kdaj izgubili te odvečne kilograme, ljubezenske ročke, trebušček in ali sploh še obstaja možnost, da boste to poletje lahko samozavestno stopili na plažo? Pojavljati se vam začnejo dvomi, po toliko neuspelih poskusih z jojo učinkom se sprašujete, ali bi bilo morda bolje obupati. Moje mnenje je: NE, NE smete obupati! Zakaj? Boste kmalu izvedeli.

Če rezultati niso tako hitri, kot ste si zamislili, postanete depresivni in motivacija upade, zato odnehate. In ja, če obupate vam obljubim, da se boste zredili, postali mehki, manj okretni oz. gibljivi in nemotivirani. Če rezultati vašim očem še niso vidni, še ne pomeni, da ne deluje. Po navadi smo neučakani in pozabimo, kaj je naša motivacija, zakaj smo se odločili za to pot.

Kaj je vaš ‘zakaj’?

Vsi smo se znašli v situaciji transformacije, ne samo telesne, lahko je to tudi menjava službe, partnerstvo, odnosi … In kaj je vaša motivacija za korak k preobrazbi? Zakaj si želite izgubiti kilograme, zakaj si želite zamenjati službo, zakaj si želite boljši naziv? Želeti si morate to in potrebujete to. Ta vaš razlog mora biti tako močan, da boste naredili vse, da dosežete svoj cilj! Imeti morate nekaj, kar seže veliko globje od vsega, nekaj, kar vam res zelo veliko pomeni in ne boste pripravljeni tega zavreči, ker pač niste dosegli željenih rezultatov v 30 dneh.

Naš pravi razlog v nas prebudi čustvo in poišče tisti pravi namen. Torej, če je vaš razlog, ker bi bili radi dolgo v življenju vaših otrok, njihovih otrok oz. vaših vnukov in bili aktivni z njimi, je to eden izmed razlogov, ki je globljega pomena. Izgledati top v bikinkah, tako kot punce z Instagrama, ja, je pomembno, ampak ali vas bo to motiviralo tudi nadaljnjih 6 mesecev vaše transformacije? Verjetno ne.

Ko si želite motivacijo, morate biti prepričani, da je vaš ‘zakaj’ tako močan, da si ga boste nenehno predstavljali. Treba je iti veliko globlje od vseh razlogov, zakaj to počnete, zakaj si to želite. Je to zaradi koristi, denarja, obveznosti? Zakaj si želite biti fit? Ker imate težave s samozavestjo? Si želite samozavesti, ki je nikoli niste imeli? Si želite občutka biti močni in zdravi?

Kar vas žene na začetku, vas ne bo gnalo kasneje

Če vzamemo kot primer zaposlitev. Lahko si izberete službo oz. kariero na podlagi plače, s tem seveda ni nič narobe. Ampak denar je tisti, ki nas motivira na začetku, ljubezen do poklica pa je tista, ki nas motivira naprej. Odlična služba z dobrim zaslužkom nas bo na začetku razveseljevala in nas nagrajevala z denarjem, ampak, če ne ljubimo tega, kar počnemo, nam bo motivacija padala.

Ko se transformacije lotimo z napačne strani in se osredotočimo samo na to, kar nas tisti trenutek žene naprej, torej izgled oz. vizualnost, ta motivacija kmalu upade, saj zaradi naše nepotrpežljivosti, rezultati očem vidni, niso tako dobri, kot pričakujemo.

Izguba maščobe in teže je za večino ljudi res zelo počasen proces oz. počasen iz vidika, ker vsi želijo hitre rezultate. Večina pride z idejo, da bo v 30 dneh izgledala že kot drug človek. Ne zgodi se to tako hitro in vse je odvisno od vaše genetike, načina prehranjevanja, starosti, v kakšni fizični pripravljenosti ste začeli, itd.

weight-loss-850601_640

Ena od napak, ki jo ljudje delajo, ko se odločijo za transformacijo, je tehtanje, kar je lahko tudi razlog izgube motivacije, saj tehtnica ni in ne sme biti merilo tega, kar vi počnete. Ko ste fizično aktivni oz. izvajate trening z bremenitvijo, se vaše telo začne preoblikovati, pridobivate mišično maso, kar na tehtnici izrazi neželeno številko. Enak volumen mišice je namreč težji od enakega volumna maščobe, saj je mišica manjša in bolj kompaktna, maščoba pa ima samo večji volumen. To pomeni, da ste izgubili maščobo in pridobili mišično maso, zato naj bo ogledalo merilo in ne tehtnica.

 

‘Kaj imam od tega? Si to res želim?’

Kakšne prednosti boste imeli s transformacijo svojega življenja? Kako se bo vaš odnos do samega sebe spremenil? Do vaših prijateljev, družine, znancev? Ali se bo spremenil? Ali bi se moral spremeniti? Ali vas bodo ljudje videli drugače? Ali se bo vaša samozavest izboljšala? Boste zaradi tega srečnejši? Vprašati se morate slednja vprašanja, da lahko odkrijete svojo resnično motivacijo za spremembo v vašem življenju. Na določen ‘zakaj?’ morate imeti odgovor, le ta vas bo vodil skozi vašo pot. Če ga nimate, vam bo iskreno pretežko in boste odnehali, saj boste v distrakciji s strani mnogih zunanjih faktorjev, ki na vas delujejo demotivacijsko.

Napačen pristop k procesu

Ljudje se preveč osredotočamo na stvari, kot so popolna zadnjica, trebušne mišice, konfekcijske številke … Ne rečem, da to niso eksterni cilji, ampak pozabite, da je to samo stranski učinek procesa, v katerem se gibate, jeste zdravo, živite zdravo in postajate zdrav človek. Pristopite s strani, ki je globlja od predhodne in si recite: ‘Če resno treniram, jem zdravo, če se gibam vsak dan, če postanem zdrav človek, bo stranski učinek ta, da bom izgubil telesno maščobo, opazil trebušne mišice, izgubil odvečne kilograme, oblekel manjšo konfekcijo …’

Če imate radi proces in poznate svojo nagrado, boste lažje dosegali cilje. Bolj ko boste fizično pripravljeni, bolj ko boste trenirali, bolj ko boste jedli zdravo, več boste lahko pojedli in tudi pica in razne pregrehe v tem primeru ne bodo igrale velike vloge in se jim ne boste rabili povsem odreči.

Ali uživate v procesu?

Eden večjih razlogov za izgubo motivacije je neuživanje ob tem, kar počnete. Torej, če so vam trening, prehrana in vse kar sodi zraven, mučno in odveč, boste kmalu izgubili še zadnji odstotek motivacije. Kdo je motiviran vsak dan za delo, ki ga počne in ga hkrati sovraži? Prepričana sem, da je nekaj ljudi, ki to počnejo, in mi je hudo zanje, ampak to nisem jaz in to ni treba biti tebi.

Poletna Fitclass vadba v naravi. Timski duh in zabava, razlog za užitek.

Kot primer iz osnovne šole, iskreno povedano, mi določeni predmeti res niso bili všeč in mi je bilo mučno spremljati in učiti se nekaj, kar me res ni zanimalo. Edina stvar, ki me je zadrževala v šoli, je bil strah, strah pred neuspehom in odvisnostjo od drugih. To je edini razlog, ki me je gnal iz razreda v razred višje. Moj ‘zakaj’ je bil ‘Če ne bom dovolj dobra v šoli, ne bom nikoli spoštovana in uspešna v življenju.’ Čeprav delate nekaj, kar vam ni ravno prijetno, najdite razlog v nečem drugem kar imate radi in vam veliko pomeni.

Če ne marate aktivnosti, telovadbe, zdrave prehrane … Ni pomembno, koliko kilogramov oz. maščobe boste izgubili določeno obdobje, ne boste nikoli ostali pri tem. Nikoli ne boste dosegli prave transformacije, ki igra glavno vlogo, torej spremembe življenjskega stila in uma.

Motivacija pride iz tega, ko uživate v dejanjih, ki so vključena v proces preobrazbe, vadbo, ki jo izvajate, prehrane, ki jo jeste, in ne samo od rezultatov, ki vam jih dajejo.

‘Kaj pa, če ne uživam v treningu in zdravi prehrani?’

Dejstvo je, da fizična aktivnost vsakega naredi bolj samozavestnega, da mu dober občutek, ko se giba, ko nadzira svoje telo in vidi, česa vsega je sposobno. Iskreno, ne boste ravno uživali ob vsaki vaji, tudi sama ne maram počepa, ko gre v kombinaciji s treningom za moč. Groza od groze, ampak vem, da me bo to naredilo močno in mi bo vsakič lažje in bom s tem lažje prehodila slovenske gore in uživala ob razgledu na prečudovito naravo, torej bom lahko počela stvari, katere mnogi ne morejo zaradi njihove slabe fizične pripravljenosti. Vem, da se izplača in zato se trudim in dam vse od sebe, da naredim tudi to kar mi ni všeč, ker vem, kaj je nagrada za to. In ta mi pomeni veliko več kot samo izgled. Ni vse v dosegu cilja, ampak v uživanju procesa, vadbe, igre … Cilj je le nek del nagrade.

Izberite vaje, ki jh imate radi, program, ki vam bo všeč ali ki vas izzove, aktivnost, ki v vas vzbudi zanimanje. Jejte hrano, ki vam daje zadovoljitev, ki vam je všeč, ki je dobra, ki sodi v vaša makro hranila in je na koncu še vedno zdrava, hrana zaradi katere se počutite odlično. Pri prehrani ste lahko zelo izvirni, lahko ustvarjate, lahko pa se držite preproste poti, ki vam ustreza. Odvisno je od vas, najdite si sitem, ki vam odgovarja in v katerem boste uživali!

Zavedati se morate, da um igra zelo veliko vlogo, torej vam mora biti to, kar počnete, všeč, da bo um sodeloval in vas uspešno pripeljal do cilja. Povežite se s tem, kar počnete, in razmišljajze, kako se ob tem počutite. Če imate radi proces, ne boste nikoli več podvomili o svoji motivaciji oz. izgubi le-te. Vsekakor pride dan, ko boste totalno nemotivirani, utrujeni, brez volje, pod vplivom zunanjih dejavnikov; otroci, obveznosti, služba … Ampak, če je vaša vadba nekaj, kar radi počnete, je to vaš antidepresiv, vaše zdravilo, ki vam bo vašo trenutno voljo izboljšalo. V slabem trenutku se spomnite vašega ‘zakaj’ in na občutke ob tem, ko delate nekaj zase in ob tem uživate.

Članek je objavljen tudi na Zadovoljna.si