Pred dobrim tednom, sem za Zadovoljna.si napisala svoje mnenje in izkušnje glede prekinitvenega posta.To je način prehranjevanja, katerega večina jemlje kot dieta, saj je zelo priročna in efektivna, hkrati pa naj bi tudi dobro vplivala na naše zdravje in seveda počutje. 

“Prekinitveni post je način prehranjevanja, in ne dieta. Je sicer super, če ustreza vašemu vsakdanu in aktivnostim. Na koncu dneva je namreč pomembno, da vaše telo dobi dovolj hranil (beljakovin, OH in maščob), za kar morate poskrbeti. To je seveda moje mnenje, če želite doseči nek rezultat. Tako kot vsaka dieta temelji na kaloričnem deficitu, pojemo torej manj, kot porabimo in zato hujšamo. Bistvo postenja je torej, da si možnost za hranjenje čez dan zmanjšamo na osem ur in posledično pojemo manj kalorij.

Prekinitveni post je primeren za tiste, ki imajo natrpan urnik in si potem na ta način prilagodijo obroke, jejo namreč samo v tistih osmih urah, ko imajo čas, ostalih 16 ur pa se postijo. Primeren je tudi za tiste, ki čez dan ves čas nekaj jejo in zaradi tega hitro presežejo svoj kalorični vnos ter se posledično redijo. Tudi sama sem preizkusila ta način prehranjevanja in se mi je v tistem času odlično obrestovalo, saj je bil moj namen le izguba nekaj kilogram. Trenutno pa mi ta način prehranjevanja nekako ne pride v urnik, saj s klienti delam cel dan. Na urnik moram vključiti tudi svoj trening, okoli katerega imam določen vnos hranil, ki so potrebna za dosego ciljev, kar pa v času 16 ur posta nekako ni možno. Če bi bila samo v fazi izgube maščobe in s stalnim urnikom, ki bi lahko vključeval npr. prvi obrok ob 12. uri in zadnji ob 20. uri, bi bilo postenje vsekakor na mojem programu.