Pred kratkim sem ponovno napisala članek za Zadovoljna.si, tokrat je bilo govora o dietah. 

Vsem nam je znana beseda “dieta” in prepričana sem, da smo se že vsi enkrat soočili z njo, če ne v praksi pa v teoriji. Vprašanje je kako efektivna je v praksi, kako uspešno se je lotimo in kako uspešno z njo tudi zaključimo? Res je, dieta se zaključi in edina napaka, ki jo imajo diete je rok trajanja. Težko je prenesti dieto v življenjski stil in sprejet to kot svoj vsak dan, del svojega življenja in nasploh način prehranjevanja. Diete po večini prepovedujejo nekaj, kar imamo zelo radi in kmalu nas ta želja po tem premami in “grešimo”. 

Čeprav vsi vemo, da so diete po večini “larifari”, so še vedno popularne in še vedno iščemo neke bližnjice do “popolne postave”. 

Razne diete in reklame za hitro izgubo telesne teže so kratkoročni rezultat, saj nas vsaka dieta kaj hitro mine. Nekako nam je že vsem znano, da je za izgubo kilogramov potreben kaloričen deficit, kar pomeni, da moramo v telo vnesti manj kot porabimo. Tukaj pa se kaj hitro zalomi, saj si ta stavek napačno interpretiramo in si z ogromno željo po hitri izgubi kilogramov, svoj kalorični vnos drastično omejimo in preidemo iz cca. 3000kcal dnevnega vnosa na 1000kcal ali manj, s čemer si naredimo več škode kot koristi. Tako kot imamo zakone v parlamentu, ima tudi naše telo zakone, ki jih je potrebno upoštevati v kolikor ne želimo spraviti našega telesa za zapahe bolnic in podobno. En izmed zakonov, ki določa človeški minimum vnosa energije za preživetje je bazalni metabolizem, ta predstavlja količino energije katero moramo nujno zagotoviti telesu. Torej te številki dodamo še količino energije, ki jo potrebujemo za naše dnevne aktivnosti in iz danega rezultata lahko šele preračunamo naš kalorični deficit oz. dnevni energijski vnos za dosego našega cilja (da ne kompliciramo, si lahko izračunate svoje potrebe po kalorijah glede na željeni cilj na moji spletni strani pod zavihek fit kalkulator

Torej, če se igramo in drastično zmanjšamo svoj dnevni kalorični vnos, čeprav lahko ta pokrije potrebe bazalnega metabolizma, si s tem vseeno povzročimo upočasnjeno presnovo, izgubo mišične mase ter zmanjševanje bazalnega metabolizma. Osnovna pravila pri določanju deficita so nekje 300kcal  pod dnevno energijsko porabo, izjema so tukaj osebe pri katerih indeks telesne teže označuje prekomerno debelost.

Preostane nam kar nekaj možnosti, kako priti do kaloričnega deficita:

  • Lahko jemo enako in se več gibamo
  • Lahko jemo več in se več gibamo
  • Lahko jemo manj in se enako gibamo
  • Lahko jemo manj in se več gibamo

Gibanje nam doprinese dodaten kaloričen deficit, če temu dodamo še zdrav način prehranjevanja, kar ne pomeni samo solata in piščanec, ampak polnovredni obroki, ki vsebujejo vsa potrebna makro hranila (beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe), pa smo že na pravi poti do zdrave izgube kilogramov, ki seveda ni kratkoročna. Torej, da poenostavim, če zaužijete 2000kcal dnevno, in temu dodate fizično aktivnost nekajkrat na teden (daljši sprehod ali trening z bremenitvijo), s tem porabite cca. 300kcal na aktivnost. Aktivnost je torej vaš kalorični deficit, torej hujšate brez diete. Če temu dodate še zdrav način prehranjevanja, torej uživate živila, ki so vam okusna in kljub temu zdrava, poleg vsega pa niste lačni, ker kalorično pojeste manj, volumensko pa več, saj so polnovredni obroki veliko bolj nasitni od grešnih, ste na dobri poti do uspeha.