Z Zadovoljna.si in POP TV sem tokrat sodelovala pri prispevku o izgubi maščobe. Prispevek je bil sneman v Gym24, kjer delujem tudi kot osebna trenerka. 

Prispevek si v celoti lahko pogledate tukaj: Zadovoljna.si

 

ZAKAJ PRIPOROČAM REDNO TELESNO AKTIVNOST?

Vadba je v veliki meri povezana z zdravjem in verjamem, da si marsikdo jemlje zdravje kot nekaj samoumevnega in se pomembnosti vzdrževanja le tega zaveda šele, ko ga doleti bolezen. Ko smo zdravi imamo vse možnosti, da smo aktivni in naše telo fizično in psihično pripravljamo za boje skozi življenje. Graditev imunskega sistema je zelo pomemben proces, ki ga skozi leta gradimo s fizično aktivnostjo ter uravnoteženim načinom prehranjevanja. Po potrebi pa seveda poskrbimo, da naše telo dobi vse potrebne vitamine in minerale. 

Izkoristite čas, ki vam je trenutno na voljo in podarite svojemu telesu tisto kar si zasluži – zdravje. Trenutna situacija nam je dala jasno vedet, kaj se zgodi s tistimi s slabšim imunskim sistemom, to se mi zdi dovolj velik razlog, če niste do sedaj bili aktivni, s tem pričnete danes. Ni lepšega kot to, da svoje zdravje spoštuješ in mu privoščiš najboljše.

Če se boste znašli kadarkoli v situaciji, ko vam bo ta dar gibanja odvzet, vam bo še kako žal, da niste izkoristili vseh trenutkov v življenju, ko ste imeli možnost biti aktivni. Pomislite na tiste, ki si želijo da bi lahko stopili iz postelje in šli na sprehod, vi pa imate to možnost in tega ne naredite?

Večina bi rada na hitro opravila s svojim procesom izgube kilogramov, zato se lotevajo ekstremnih diet, dodajajo aktivnost in s tem drastično povečajo kalorični deficit. Slednji je namreč bistven pri izgubi kilogramov, le redki pa se zavedajo, da je treba v ta proces stopati počasi. Če se igramo in drastično zmanjšamo svoj dnevni kalorični vnos, čeprav ta pokrije potrebe bazalnega metabolizma, si s tem vseeno povzročimo upočasnjeno presnovo, izgubo mišične mase ter zmanjševanje bazalnega metabolizma. Osnovna pravila pri določanju deficita so nekje 300 kcal pod dnevno energijsko porabo, izjema so osebe, pri katerih indeks telesne teže označuje prekomerno debelost,

ODGOVORI NA VPRAŠANJA POSTAVLJENA S STRANI ZADOVOLJNA.SI

“Dejstvo je, da bi pred poletjem marsikdo rad shujšal, pri tem pa so cilji in želje pogosto nerealni. Kaj po navadi svetuješ stranki, ki bi v nekaj tednih rada drastično shujšala?”

Vsaki stranki razložim sistem hujšanja in ji dam na voljo zdrav način, ki traja malce dlje, vendar ga bo tudi po končanem procesu lahko vzdrževala. Na voljo pa ima tudi »jojo efekt«, torej drastično zmanjšanje kaloričnega vnosa in visoko intenzivne treninge. Slednje za sabo prinese slabšo koncentracijo, manj energije, konstantno lakoto, hitro izgubo nekaj kilogramov, ki jih bo po končanem procesu hujšanja hitro pridelala nazaj. Vsekakor slednjega načina ne prakticiram. Vsi se seveda odločijo za prvi način, večina pozna moj način dela in rezultate, ki jih moje punce dosegajo, zato mi tudi zaupajo. 

“Pa ima sicer večina nerealne želje ali se sedaj že bolj zavedamo, da je to tek na dolge proge in da je treba na tem delati vse leto, ne samo maja in junija?”

Nerealna pričakovanja se bolj izražajo pri mlajši generaciji, ki je pod vplivom družbenih omrežij, kjer obljubljajo marsikaj brez očem vidnega drobnega tiska. Punce naivno verjamejo vsemu, kar jim rečeš, predvsem če ima oseba več sledilcev, je za njih to sveto in temu sledijo. Starejša populacija pa se je predhodno že večkrat opekla in po večkratnih neuspelih poizkusih poišče drugo pot. Osel gre včasih večkrat na led, sigurno pa tam ne ostane.

“Se ti zdi, da današnja družba sicer preveč stavi na videz, da se za zdravo prehrano in fizično aktivnost odločamo preveč zaradi tega in premalo zaradi boljšega zdravja in boljšega počutja?”

Videz se bolj kot ne potencira pri mlajših generacijah, ki so pod vplivom družbenih omrežij. Punce se lotevajo transformacij, ker mislijo, da bodo s tem ustrezale družbi. Zavedati pa bi se morali, da smo mi tisti, ki bi si morali izbirati družbo, in ne družba nas. Nihče ne bi smel imeti vpliva na našo srečo oz. počutje. 

Ljudje se preveč osredotočimo na stvari, kot so popolna zadnjica, trebušne mišice, konfekcija … Sigurno so to eksterni cilji, ampak pozabimo, da je to samo stranski učinek procesa, v katerem se gibamo, jemo zdravo, živimo zdravo in postajamo zdrav človek. Pristopite s strani, ki je globlja od predhodne, in si recite: »Če resno treniram, jem zdravo, če se gibam vsak dan, če postanem zdrav človek, bo stranski učinek ta, da bom izgubila telesno maščobo, opazila trebušne mišice in oblekla manjšo konfekcijsko številko!«. Če imate rade proces in veste, kaj je vaša nagrada, boste lažje dosegle cilje. Večjo kot boste imele fizično pripravljenost, bolj kot boste trenirale, bolj kot boste jedle zdravo, več boste lahko pojedle in tudi pica in razne »pregrehe« v tem primeru ne bodo igrale velike vloge in se jim vam ne bo treba povsem odreči.

 

“Največji problem je najti motivacijo in vstati s kavča. Kaj je po tvojih izkušnjah najboljša motivacija oziroma kako skrbiš za to, da tvoja dekleta ostanejo motivirana?”

Za osebnega trenerja se vedno odloči nekdo, ki sam nima dovolj discipline. Iskreno pa nas je malo takšnih, ki bi sebe lahko gnali tudi na dneve, ko nimamo motivacije. Priznam, tudi sama si včasih želim nekoga, da bi me treniral in me motiviral ob dnevih, ko se mi še po stopnicah ne da. Jaz za svoje stranke »skrbim« vsak dan. Vsakodnevno spremljam njihove dnevnike prehrane, jih učim zdrave in uravnotežene prehrane, tako da v enem mesecu že osvojijo sitem, ki je povsem enostaven in ne izključuje njihovih najljubših sladic, pice ipd. To je že zelo velik razlog, ki jih drži motivirane. Največja motivacija pa so si punce same, ko opravimo meritve in se rezultati kažejo, jih enostavno »potegne not«, želijo si še več. Želijo si spoznati svoje telo, kakšno v resnici je in kaj lahko doseže. Ko bolečine v hrbtu minejo že po dveh tednih, ko enostavno pridobijo na moči in dobijo občutek, da lahko premikajo gore. Napihnjenost v želodcu je preteklost, izgubljena ali neredna menstruacija se vrne v normalno stanje. Ti občutki so nekaterim povsem neznani.

Nikoli ni prepozno, da si v svoji življenjski formi tudi po 30. letu. Tisti, ki ste povsem funkcionalni, se ne zavedate, kakšen dar imate. Gibanje je namreč dar, ki ga nekateri nimajo in bi dali vse, da bi lahko bili na vašem mestu. Izkoristite to, kar vam je dano, ker nikoli ne veste, kdaj si boste le želeli, da bi izkoristili trenutke, ki so vam bili na voljo

“Eden pomembnejših učinkov fizične aktivnosti je zagotovo tudi njen vpliv na duševno zdravje. Bi morali to bolj poudarjati?”

Fizična aktivnost je seveda brezplačen in najbolj zdrav antidepresiv. Vadba deluje podobno kot antidepresiv in blaži večje simptome depresije tako, da poveča nivo možganskih nevrotransmiterjev ali živčnih prenašalcev. Tisti, ki trpijo za depresijo ali tesnobo, imajo namreč dokazano zelo majhne vsebnosti nevrotransmiterjev. Zagotovo pa bi se moralo o tem več govoriti in ljudi spodbujati k fizični aktivnosti. Že vsakodnevni sprehod v naravi oz. gozdu znižuje raven hormona stresa, kar dokazujejo tudi študije.