Tudi ti obožuješ palačinke? Si predstavljaš, da imaš za zajtrk lahko hitro pripravljeno palačinko, ki je zelo okusna, povsem brez sladkorja, z ogromno beljakovinami in vlakninami, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti?

Palačinke ponavadi pripravljamo iz moke, ki večinoma predstavlja problem za ljudi s celiakijo. Seveda obstajajo tudi brezglutenske moke in podobne procesirane alternative, ki pa po navadi niso ravno najboljšega okusa ali pa so polne maščob. Zato sem receptu namesto navadne ali kakšne druge moke dodala ovsene kosmiče, ki po bogati sestavi veljajo za vodilne med žitaricami. 


Zakaj bi se izogibali hidratom, če pa jih potrebujemo za energijo? Napaka, ki jo danes ponavlja ogromno punc je ta, da se bojijo hidratov in jih zaradi bojazni pred tem, da bi se zredile, brišejo iz svojega jedilnika ali pa enostavno preskakujejo prvi obrok v dnevu – zajtrk. Hidrati ne redijo, redi prevelik kalorični vnos, katerega po navadi presežemo s procesirano in mastno hrano, ter sladkorji. Kot zanimivost: 1g hidratov ima 4 kalorije, prav tako 1g beljakovin, med tem ko ima 1g maščobe kar 9 kalorij.


Privoščite si zdrav in polnovreden zajtrk. Vaša presnova se bo na ta način izboljšala in preprečili boste lakoto do naslednjih obrokov, ki sledijo v dnevu. Praksa je namreč ta, da nas najverjetneje zvije med zajtrkom in kosilom in kaj hitro pojemo kakšno neumnost, ki nam pade pod roke.

 • SESTAVINE za palačinko:
  1 jajce
  50g grobo mletih ovsenih kosmičev (brezglutenskih)
  30g whey beljakovin okus vanilija oz. okus po želji
  1dcl vode
 • SESTAVINE za preliv:
  Pest jagod
  Pol banane

PRIPRAVA: 

Sestavine za palačinko dobro premešamo z vilico. Zmes vlijemo v ogreto majhno ponev, naoljeno s kokosovim maslom. Palačinko pokrijemo s pokrovko in pečemo na srednjem ognju, dobrih 5min. Palačinke ne obračamo!

Med tem ko se palačinka peče pripravimo preliv. Jagode in banano z vilico pretlačimo in jo prelijemo čez pečeno palačinko. Okrasimo lahko še dodatno z borovnicami ali poljubnim sadjem. S prelivom lahko ustvarjamo in uporabimo katerokoli sadje, ki ga imamo trenutno na voljo. Meni najljubša kombinacija pa je jabolko, ki ga zmixaš s polovičko banane, preliješ čez palačinko in potreseš s cimetom. mmm 🙂

Recept je objavljen tudi na spletni strani Zadovoljna.si