Oh ja cmoki,… Se mi zdi da nisem edina, ki jo cmoki spremljajo že od otroštva. Jedli smo jih kot samostojno jed, prilogo h glavni jedi ali kot sladico. Torej bil je in je še danes, cmok za vse priložnosti. 

In kaj ko nam poleg želje po cmoku, z leti raste tudi še kaj drugega. In vse kar ti preostane je, da si pripraviš cmok v malo bolj zdravi in manj kalorični verziji. 

Ne dolgo nazaj je naša fitness ikona Valerija Slapnik na socialnih omrežjih objavila kako si pripravlja zdrav cmok in seveda sem si ga morala tudi sama. Seveda z manjšo priredbo in dodatkom beljakovin, saj sem računala na to, da bi jih lahko jedla kot zajtrk. 

Pred kratkim pa sem prav te iste cmočke pripravila tudi v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija, tako, da sem recept podelila še širše od mojih socialnih omrežji in spletne strani. 

 

No, da preidem k bistvu. Kosmiče uporabljam brezglutenske grobo mlete, skuto nepasirano in manj mastno, kot dodate beljakovin pa dodajam k sladicam samo Real Pharm, Beef, Vanilija, saj imajo odlično vezavo. Ker niso mlečne beljakovine je njihova struktura tudi malce drugačna, no poleg vsega so tudi okusne in primerne za vse z intoleranco na mlečne izdelke. 

  • SESTAVINE za 8 cmokov:

3 jajca

500g manj mastne nepasirane skute

60g Beef whey – Real Pharm – Vanilija

200g grobo mletih ovsenih kosmičev

PRIPRAVA: 

Vse sestavine dodobro premešamo in pustimo stat cca. 15min, da se ovseni kosmiči dobro napojijo. Z večjo žlico zajamemo maso, oblikujemo v polpet, vanj položimo poljubno sadje (slive, marelice, banane,..). Oblikujemo v cmok, ter previdno polagamo v osoljeno vrelo vodo. Ko priplavajo na vrh, naj vrejo še dve ali tri minute.

Jaz na koncu čez cmočke prelijem še s sladilom sladkano in pretlačeno jagodičevje. Vi pa po želji lahko ustvarjate kakor vam je volja, le to pa naj ustreza vašim makrohranilom 🙂

Jaz torej pri zajtrku pojem kar dva 🙂

  • Hranilne vrednosti na 1 cmok brez dodatka:

200 kcal

18g beljakovin 

17g hidratov 

6g maščob